Esti iskola

Suli hírek

A betonkeverők típusai: mikor érdemes elektromosat választani?

A betonkeverők típusai: mikor érdemes elektromosat választani?

A betonkeverő az építőipar egyik alapvető munkagépe. Elmondhatjuk, hogy a beton megjelenése átírta az építőipar szabályait és elengedhetetlen munkagép ma is, legfőképp azért, mert kézi erővel nem lehet ugyanazt a hatást elérni, mint egy ideális sebességgel dolgozó, profi géppel.

Manapság jó áron érhetők el betonkeverők több helyen, így aki otthon építkezik vagy felújít, annak megéri beszerezni egy saját gépet. A három fő fajta a benzines vagy dízeles; az elektromos és a mechanikus keverő. Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor mondhatjuk, hogy nagyobb, ipari munkálatokhoz érdemes benzineset választani, míg az otthoni munkákhoz az elektromosat. A mechanikus keverőt nem ajánljuk, mivel ez nemcsak nagyon nagy izommunkával jár, de a kapott beton minősége is rosszabb lehet.

A betonkeverő szót hallva valószínűleg az elsőre eszünkbe jutó, utcai építkezéseken előforduló, mozsárágyúra emlékeztető készülék. Ennek a „becsületes neve” a gravitációs típusú betonkeverő, amely általában villanymotorral működik. Ennél a típusnál a keveréket bele kell helyeznünk a speciális dobba, amely forog. A dob meg van billentve, így a gravitáció is segíti a munkánkat. A dob falán kisebb kiemelkedéseket, pengéket találunk, amelyek javítják a keletkező beton minőségét. Ezzel nemcsak betonhabarcsot, de más száraz vagy folyékony anyagokat is tudunk keverni.

 

Több előnye is van egy elektromos betonkeverőnek. Súlyuk általában mindössze 40-60 kg és hétköznapi használatra bőven elegendőek, mivel kisebb munkák elvégzésére lettek kifejlesztve. Dobuk űrmérete 120 litertől kezdődik, de ha ez nem biztosítaná a megfelelő munkatempót, ez a típus elérhető 200 literes kivitelben is. A 120 literes kiadás kicsivel 60.000 Ft felett vásárolható meg, míg a 200 literes ennek a valamivel több, mint a duplája, 125.000 Ft feletti áron érhető el.

Az elektromos betonkeverő főbb előnyei az eszköz egyszerűsége és az ebből fakadó könnyű karbantartás, a megbízhatóság, a gép kis mérete, a kiöntés egyszerűsége (lehajtás után minden beton kifolyik, semmi nem marad a belsejében), az alacsony energiafogyasztás (a viszonylag alacsony teljesítmény az oka, de ez bőven elég a ház körüli munkákra). Negatívumai közül mindössze azt kell megemlítenünk, hogy sokáig tart, amíg az oldat keverése eléri az egyenletesség állapotát.

Előnyként említettük, hogy semmi nem marad a gép belsejében, könnyű hozzájutni az összes betonhoz: ez azonban nem azt jelenti, hogy a betonkeverőt nem kell tisztítani! Azt javasoljuk, hogy a munka elvégzése után rögtön takarítsuk ki a dobot, méghozzá sóderrel és vízzel, mert ha utólag kezdünk hozzá, akkor jöhet a kalapács és véső vagy más durva megoldások – de ezek könnyen a gép elromlásához vezethetnek!

Vélemény, hozzászólás?