Esti iskola

Suli hírek

A rotoros és rotátor fúvókás szórófej

szórófej

A rotoros és rotátor fúvókás szórófej

A szórófejek nélkül egyetlen locsolórendszer sem épül meg. Nem mindegy természetesen, hogy milyen tartozékokra épül a rendszer. A szórófej sokféle lehet, ezért a szakember feladata, hogy megtalálja a legideálisabbat. A nagyobb, általában gyepes területek öntözésére a rotorost érdemes választani.

A körben forgó fej a kialakításának, teljesítményének és persze a működési elvének köszönhetően bizonyul alkalmasnak ebben az esetben. Ennek is több változata létezik, amik a hatótávolságuk alapján vannak megkülönböztetve. Vannak kis sugarú, azaz mini, középsugarú és léteznek persze nagyobb sugarú szórófej fajták.

A kisebbek 6 méterig, míg a nagyobbak akár 25 méterig is tudnak öntözni. A beállított szögük két végpontja között egy sugárban járva öntöznek. Míg a kis és közepes sugarú modellek főleg a házi kertek és parkok öntözőrendszereinek az elemei, addig a nagysugarú szórófejek inkább a sportpályák és az ipari parkok nagy gyepes felületeinek az öntözésében fordulnak elő.

Ott vannak továbbá a rotátor fúvókával felszerelt szórófej fajták is. Egy komplex megoldásról van szó, ahol a spray szórófejházba bele van tekerve a leglényegesebb rész, ami egy különleges szórásképességű fúvóka. A szórásképe ötvözi a spray és a rotoros együttes előnyeit, amiből egy harmadig szóráskép alakul ki.

Az elemes öntözésvezérlő főbb pozitívumai

Az öntöző automatika az egész locsolórendszer elméje és irányító kelléke. Manapság már számtalan változatban kapható. Sokaknak, a felhasználási adottságok és a természeti körülmények következtében az elemes öntözésvezérlő válik be a legjobban.

Ugye még mindig a legelterjedtebbek a hálózatra szerelt automatikák, ahol gyárilag beépített belső adapterrel, esetleg egy külső fajtával lehet a hálózatra csatlakoztatni a vezérlőt. Persze vannak olyan helyzetek is, amikor csak túl nagy erőfeszítés árán vagy egyáltalán nem lehetne hálózatra csatlakoztatni a vezérlőt. Ekkor jön szóba az elemes öntözésvezérlő. Egy elem szettel általában egy szezont tud végig működni és gond nélkül vezérelni az öntözést.

Vélemény, hozzászólás?