Esti iskola

Suli hírek

Egyszerű gombás ételek

gombás ételek

Egyszerű gombás ételek

Sokan gondolják, hogy a gombaszedés szezonja ősszel van. Ám nem csak ebben az évszakban járhatjuk az erdőt a finom zöldségért, már tavasszal is találunk ízletes kalapost, sőt nyáron is. Mintegy 2000 gombafajta létezik, ezek közül csak néhány százzal találkozhatunk természetjáráskor, ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő ismeretünk legyen az ehető gombák területén. A legismertebb ehető gombák a róka gomba, a csiperke, őzláb gomba, vargánya, keserű gomba, vagy a lilapereszke.

Ezeket szinte mindenki ismeri. A gombászásnál egy dolog nagyon fontos, a gombákat soha ne gyökerestül szedjük ki a földből, hanem egy kis bicskával vágjuk le a szárát és így szedjük. Ha gyökerestül feltépjük a gombát, akkor ott jövőre már nem fog teremni.

A gomba, mint tudjuk az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, ezért számos gombás ételt tudunk készíteni belőle. A gombás ételek közül a legismertebb és a legegyszerűbben elkészíthető a tejfölös gombapörkölt. Ehhez a hozzávalók is könnyen beszerezhetők, vagyis nincs szükség másra, mint gombára, vöröshagymára, tejfölre és ízlés szerint fűszerekre. Ha erdei gombából készítjük a pörköltet, akkor ajánlott a gomba kalapjáról lehúzni a héját, mert nyálkás lesz az étel tőle. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított gombát, amit sózunk, borsozunk, esetleg megszórunk pirospaprikával és kakukkfűvel, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha elkészült akkor hozzáadjuk a tejfölt, amit kevés vízzel elkeverünk. A gombás ételek között még nagyon népszerű a töltött gomba, a panírozott gomba, vagy akár a gombakrémleves is.

Vélemény, hozzászólás?