Esti iskola

Suli hírek

Hogyan érdemes nekikezdeni a korai magömlés kezelésének?

Hogyan érdemes nekikezdeni a korai magömlés kezelésének?

 

A ma világrend és életmód azt hitetheti el a felületes szemlélővel, hogy nemigen léteznek már tabutémák. Azonban a korai magömlés szembemegy ezekkel az elgondolásokkal: ez abszolút egy olyan téma, amiről az ember egyszerűen nem beszél. Pedig ha 4 férfit ismerünk, akkor egyiküknek statisztikailag van ilyen problémája. Azonban mind a korai magömlés jellegében, mind a kezelésében számos rossz információ kering az emberek fejében, az erről szóló beszélgetésekben és a világhálón is. És ha hozzávesszük, hogy a valós értéknél jóval kevesebben kérnek segítséget, ez a szám még magasabb lehet.

 

Mi a korai magömlés?

Nem, nem az, hogy nem tudjuk egy fél órán át visszatartani az elélvezést. A pontos számok eltérnek, de arról van szó, hogy a férfi nem tudja kontrollálni a magömlése idejét és a hüvelybe hatolás előtt vagy közvetlenül utána (1-2 perccel) ez bekövetkezik, azelőtt, hogy a partner kielégülne.

 

Mi a két fő típusa a korai magömlésnek?

Ez lehet eredendően létező:

– vagyis a legelső aktus során is korai megömlése volt a férfinak vagy lehet

– utólag kialakult: ha a szexuális élet elején nem volt korai magömlés, de később megjelent ez a tünet. Ez sokszor az adott párkapcsolat velejárója, így a probléma okát is elsősorban itt kell keresni.

 

Az okok és a kezelés

korai magömlés ellen az esetek egy részében a gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást. Azonban a leggyakoribb ok mindenképpen pszichés: sokszor a tapasztalatlanság az ok: ez fiatal felnőtteknél is serdülőknél még gyakoribb, mint más életkoroknál. Ezt fokozza sokszor a helytelen nevelés (a szexualitás bűnként való beállítása, tiltása, a szexuális felvilágosítás hiánya) és a félelem is a szexuális partner teherbe ejtésétől vagy mástól (Nemi betegségektől / STD-ktől).

Milyen testi okai lehetnek a korai magömlésnek?

– a prosztata vagy húgycső gyulladása / fertőzése,

– komoly hormonszintű probléma,

– abnormális szinten álló neurotranszmitterek vagy

– az ejakulációs rendszer reflexének problémája.

 

Milyen kezelések ajánlottak?

Mivel a probléma pszichés eredetű, a gyógyszeres kezelés előtt érdemes mentálisan nekiállni a megoldásnak. A pszicho- vagy szexuálterápia is célravezető lehet – ezekkel együtt járhat egyébként a gyógyszeres kezelés is: sokaknak a több irányból érkező segítség a leghatékonyabb.

 

Milyen apróbb tippek, trükkök léteznek?

Mindnyájan mások vagyunk és ez különösen igaz a szexualitásunkra. Sokaknak segíthet a probléma átbeszélése a partnerrel (sőt, az ő segítsége nélkül ritkán van hosszú távú siker!), meg lehet próbálni elnyújtani az előjátékot, a saját test megfigyelése (milyen inger okoz mindenképp elélvezést, ezt abba lehet hagyni a megfelelő pillanatban), az aktus során azt meg lehet szakítani, létezik úgynevezett elszorításos technika, ennek is utána lehet járni. De meg lehet próbálni új szexuális pózokat és vannak más tippek, trükkök is.

Általánosságban a gyógyszeres kezelés akkor ajánlott, ha a már említett technikák, amelyek közül sokat otthon, egyedül / kettesben is meg lehet próbálni, nem segítettek.

Vélemény, hozzászólás?