Esti iskola

Suli hírek

Hullámlemez tető: poliészter vs. bitumenes

Hullámlemez tető

Hullámlemez tető: poliészter vs. bitumenes

A trapézlemez egyre inkább felkapott építőelem, ennek egyik fajtája pedig, a hullámlemez egy lágyabb megjelenésű szerkezet – alkalmazása viszont nem kevésbé népszerűtlen. Tovább bonthatjuk azonban a kategóriát, hiszen a poliészter, avagy műanyag típusok mellett a bitumenes változatokat is szokták használni. Laikusként itt már könnyű elveszni a labirintusban, ezért érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, mi is a különbség a kettő között, illetve mit kell tudni alapvetően a hullámlemezek működési elvéről, felhasználásáról, annak előnyeiről.

A hullámlemez tető tulajdonságai és előnyei

A hullámlemez tetők széles körben alkalmazottak ipari, mezőgazdasági és lakóépületek fedésére, valamint elavult palatetők cseréjére. Nem véletlenül: az egészségre veszélyes azbeszt-tartalmú hagyományos hullámpala helyett könnyű, esztétikus és környezetbarát alternatívát jelentenek több fronton is. Költséghatékonyak, időjárásállóak, könnyen tisztíthatóak és újrahasznosíthatóak. Önhordó szerkezetük kevésbé terheli az alapokat, hosszabb élettartamot biztosítva a tetőszerkezetnek.

A hullámlemez tető felhasználása

A hullámlemez hasonló felhasználási területeket fed le, mint a trapézlemez, de esztétikusabb megjelenése miatt preferáltabb olyan helyeken, ahol az esztétika számít. Képes vízszintes, függőleges és keresztirányú burkolásra is, sokféle profilváltozatban és színben elérhető, könnyen variálható.

Telepítése költség- és időhatékony, nem igényel különösebb szaktudást, bár a kívánt eredmény érdekében szakember segítségét érdemes kérni. Kiválóan alkalmas tetőfedésre, homlokzatburkolásra, belső falburkolatra, kerítésekhez, garázsajtókhoz és melléképületek burkolásához.

Mi a különbség a poliészter- és a bitumenes hullámlemez között?

Ha trapézlemez, akkor lehet hullámlemez, azon belül pedig még tovább bontható. A bitumenes és a műanyag hullámlemez közötti különbség elsősorban az anyagukban és a tulajdonságaikban rejlik. A műanyag hullámlemez könnyű és olcsó választás, míg a bitumenes hullámlemez gazdaságos és könnyen formázható. A modern bitumenes hullámlemezek környezetbarátak, köszönhetően a formaldehid-mentességüknek.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni. A Pascal hullámlemez kisokosa szerint mindkét anyagnak megvannak az előnyei. Amennyiben például tetőszerkezetet építünk, a műanyag, vagyis poliészter akkor ideális, ha minél könnyebb súlyra van szükségünk – és anyagilag sem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni. A bitumenes hullámlemez pedig egy tartós, rugalmasan alakítható, fenntartható alternatíva.

 

A hullámlemezek egyedi igények szerint akár méretre is vághatóak, a lemezek pedig akár ingyen átvehetőek. Ha pedig nehéz eldönteni, hogy poliészter vagy bitumen, illetve a telepítésben sem biztos valaki, javasoljuk szakemberek bevonását a munkafolyamatokba!