Esti iskola

Suli hírek

Így érdemes felkészülni egy szürkehályog műtét előtt

szürkehályog

Így érdemes felkészülni egy szürkehályog műtét előtt

Amikor valaki meghallja azt a szót, hogy szürkehályog, akkor általában valami nagyon rossz képzet van a fejében. Alapvetően sokan nem is tudják, hogy mi is az a szürkehályog pontosan, mik a tünetei és hogyan lehet kezelni. Ugyanis napjainkban már nagyon jól lehet kezelni műtéttel és utána tökéletes lesz a látása.

 

Mi is az a szürkehályog?

 

A szürkehályog tulajdonképpen a szemlencsének az elhomályosodását jelenti, amit úgy is hívnak, hogy cataracta. A szemlencse azért is nagyon fontos, mert ennek a segítségével tudunk közelre vagy éppen távolra látni és alapvető szerepe van a szem fénytörésében. Amikor már kialakult a szürkehályog, akkor azt lehet tapasztalni, hogy a szem folyamatosan romlik, hiszen a szemlencse egyre homályosabbá válik, ne engedi át a fényt. A szürkehályogot sajnos nem lehet gyógyszeresen vagy szemüveggel gyógyítani, hanem csak műtéti beavatkozással lehet segíteni rajta. Ez úgy történik, hogy az elhomályosodott szemlencsét eltávolítják a szemből és a helyére egy speciális műlencsét tesznek.

 

De honnan tudjuk, hogy szürkehályogunk van? Milyen tünetei, előjelei vannak a szürkehályog kialakulásának?

 

Amennyiben homályosan látunk, elhalványulnak a színek, a reflektorok és lámpák vagy akár a napfény túl élesnek tűnik, éjszaka rosszabbul látunk vagy egyszerűen a szemüveg dioptriáját gyakrabban kell változtatni, akkor mindenképpen érdemes szemészhez fordulni és kivizsgáltatni a szemünket. Persze ezek a tünetek másfajta szembetegségre is utalhatnak, de ezt csak tapasztalt szemorvos tudja eldönteni és megítélni. Tehát ha ilyen tüneteket tapasztal, mindképp keressen fel szemész szakorvost.

Azt sem árt tudnia, hogy milyen vizsgálatokra számíthat szürkehályog műtét előtt. Minden egyes műtétet egy alapos alkalmassági vizsgálat előz meg, amelyen átbeszélik a részleteket és amelyen segítenek meghatározni, hogy melyik a legmegfelelőbb műlencse.

 

Az első vizsgálatra mindenképpen magunkkal kell vinni a szemüvegünket, a korábbi szemészeti vizsgálatok leleteit, illetve bármilyen olyan zárójelentést, amely fontos lehet. Például, ha valakinek van valamilyen belgyógyászati zárójelentése, akkor azt feltétlen meg kell mutatni az orvosnak.

 

Aki kontaktlencsét hord, annak a vizsgálatot megelőző 2 hétig nem szabad viselnie a kemény lencséjét és 1 hétig a lágy lencséjét, illetve a vizsgálatra mindenképpen szemüvegben kell érkezni. Maga a vizsgálat nagyjából 1,5 órát szokott igénybe venni, amely előtt nem kell várakozni, mert mindenki előre egyeztetett időpontra érkezik, így nem fordul elő torlódás. Emellett érdemes még kísérőt is magunkkal vinni, ugyanis a pupillatágításos vizsgálat után általában 2-3 óráig homályosabban látunk és a szem is sokkal érzékenyebb a fényekre, így nagy segítség lehet, ha valaki tud segíteni nekünk a hazajutásban. Emellett az orvos még további vizsgálatokat is végezhet annak függvényében, hogy milyen állapotban vannak a szemek.

 

Maga a műtét csupán 10 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes, sőt már másnap vissza lehet térni a megszokott kerékvágásba.

 

Vélemény, hozzászólás?