Esti iskola

Suli hírek

Tudtad? Ezen is múlhat a napelemek teljesítménye?

napelem

Tudtad? Ezen is múlhat a napelemek teljesítménye?

A napelem rendszer telepítésének egyik fő célja, hogy a magas energiaárak fizetésének terhe ne nyomja a vállunkat. A rendszer hatékonyságában elsősorban a napelemek teljesítménye játszik nagy szerepet. A napelemek teljesítményét számos tényező befolyásolja. Némely ezek közül egészen nyilvánvaló, azonban vannak olyanok is, amelyek egészen meglepőek lehetnek egy laikus számára. Érdemes ezekkel tisztában lenni!

A napelem teljesítménye

Mielőtt konkrétan kifejtenénk, hogy pontosan milyen tényezők befolyásolják a teljesítményt, először azt érdemes tisztázni, hogy mit értünk a kifejezés alatt. A napelem rendszer teljesítménye alapvetően Wp-ben, vagyis Wattpeak-ben van megadva. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a napelem csúcsteljesítménye. Ez az adat úgy deríthető ki, hogy a rendszer egy tesztnek van kitéve, melynek során a napelemet 25 Celsius fokos hőmérsékleten 1000 W/négyzetméter villanófény éri. Ennek jelentőségét bővebben is kifejtik az stnapelem.hu weboldalon.

Azt viszont még a laikusok is jól tudják, hogy a napelemes rendszerek nem termelnek egész évben csúcsteljesítményen, hiszen a körülmények sem ideálisak ehhez az év minden napján. Emiatt nem érdemes kizárólag ezt az adatot alapul venni a rendszer kiválasztása során. Más paraméterek figyelembe vétele sokkal tágabb képet adhat számunkra.

Meg kell még említenünk a névleges teljesítményt, amely minden esetben a panelek teljesítmények összessége, vagyis egy jóval árulkodóbb adat. Ha öt darab 400 Wp teljesítményű panel van felszerelve, akkor a rendszer névleges teljesítménye 2000 Wp, vagyis 2 kWp. Ha megvan ez az adat, akkor már csak a hozzá passzoló teljesítményű invertet kell kiválasztani, amely képes kezelni a panelek teljesítményét.

A napelem hőmérséklete

Nem véletlen a fentebb említett 25 Celsius fok, ugyanis a panel teljesítményét tekintve ez a legoptimálisabb hőmérséklet, így laboratóriumi körülmények között is ezt biztosítják. A hőmérséklet növekedése és csökkenése egyaránt nem túl előnyös, mivel nincs jó hatással a teljesítményre.

A napsütéses órák száma

A napsütéses órák száma, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszert mennyi napenergia éri. Ez természetesen nagymértékben függ földrajzi elhelyezkedéstől is. Ugyanakkor vannak bizonyos egyszerű tényezők, melyek szintén hatással vannak a panelekre. Ilyen például a panelekre kerülő szennyeződés vagy egy belógó fa ága, amely árnyékot jelent.

A napelemek dőlésszöge és domborzati viszonyok

Ebből a szempontból a 23,5 fokos dőlésszög, illetve a déli tájolás a legoptimálisabb. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan ennek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint kellene. A kettő közül a tájolás fajsúlyosabb kérdés, viszont, ha a dőlésszög nem tökéletes, hanem például 20-30 fok közötti intervallumba esik, az sem katasztrófa, sőt teljesen rendben van.

Ha a panelek elhelyezéséről és a számunkra optimális teljesítmény meghatározásáról van szó, akkor azzal járunk a legjobban, ha szakember segítségét kérjük, aki a helyszíni felmérést követően számításba veszi a legfontosabb körülményeket és profi számítógépes programok segítségével végzi el a számítást.