Esti iskola

Suli hírek

Múzeumok éjszakája Maros megyében

Múzeumok éjszakája Maros megyében

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977 óta minden évben, a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából május 18-án különféle rendezvényeket szervez. Ez alól a Maros megyei múzeumok sem kivételek: minden évben különböző érdekes, turista- és látogatócsalogató programokat kínálnak a Múzeumok Éjszakáján.

Maros megye leglátogatottabb múzeumai közé tartozik ebben az időszakban is a marosvásárhelyi Maros Megyei Múzeum, amely Maros megye egyik legnagyobb kulturális intézménye. Jelenlegi készletét több mint 200 000 műtárgy alkotja, egy részük nemzeti és nemzetközi jelentőségű, míg kulturális értékeinek mintegy 80%-a regionális és helyi vonatkozású. Műkincsei közül kiemelkedik a bándi bronzdepó, a nagyernyei (erdőszengyeli) dák kincs, a marosfelfalui fibula vagy a mezőmadarasi dák kincs.

A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya Marosvásárhely emblematikus épületében, a Kultúrpalotában található. Itt többek között olyan fontos alkotások tekinthetők meg, mint például Tonitza, Munkácsy és Grigorescu művei. A látogatókat két állandó kiállítás, a Modern Magyar Művészeti Galéria és a Modern Román Művészeti Galéria, valamint az Ion Vlasiu Galéria várja az épület jobb szárnyában.

A Néprajzi és Népművészeti Osztály egy 18. századi műemlék épületben, a Toldalagi-palotában található, értékes néprajzi gyűjteménnyel. A Régészeti és Történeti Osztály a marosvásárhely várban működik, kiállításai az anyagi kultúrára és az épített örökségre fókuszálnak, bemutatva a régió történelméhez kapcsolódó szempontokat és népszerűsítve annak kulturális örökségét, de nem zárva ki a modern és jelenkori történelem aspektusait sem. A Természettudományi Osztály jelenleg felújítás miatt zárva tart, csak néhány múzeumpedagógiai foglalkozásnak ad helyet. Mintegy 60000 darabos, jelentős őslénytani, ásványtani-kőzettani, alsóbb rendű- és magasabb rendű növénytani, gerinctelen és gerinces állattani gyűjteményekkel rendelkezik. 

Maros megye másik legnépszerűbb múzeuma az Erdély egyik jelképének számító segesvári Óratoronyban működik, a város egyik védjegyévé vált segesvári várban, amely az UNESCO Világörökség része 1999 óta. A Segesvári Történelmi Múzeum tematikus, külön helyiségekbe csoportosított gyűjteményeknek ad teret a régészet, néprajz, gyógyszerészet és orvoslás, kézművesség és céhek, erdélyi kerámiák, órák és órásmesterség stb. területeit lefedve. Érdekessége, hogy már a 19. század végén múzeum volt itt, akkor még Alt Schässburg (régi Segesvár) Múzeum néven.

Viszonylag „fiatal” múzeum a szászrégeni „Anton Badea” Néprajzi Múzeum, amelynek néprajzi gyűjteményét a névadó kezdte el építgetni. Kezdetben, 1960-ban a múzeum még csupán 64 darabos gyűjteménnyel rendelkezett, az első kiállítást 1966-ban rendezték, amelyet eddig további 128 kiállítás követett. A szászrégeni múzeum mostanra olyan élettel teli térré alakult, amely nagyon nagy hangsúlyt fektet a látogatók bevonására és bevonzására, és ez az egyik tényező, amiért igazán népszerűvé vált.

 

Vélemény, hozzászólás?