Esti iskola

Suli hírek

Több budapesti gyógytornász is átállt az online órákra

Több budapesti gyógytornász is átállt az online órákra

Több budapesti gyógytornász is átállt az online órákra

A címben a gyógytornász szót rengeteg másikkal is be lehetne helyettesíteni. Rengetegen álltak át az online munkavégzésre, legyen szó nyelvtanárokról, háziorvosokról és körülbelül mindenki másról, aki ezt megtehette, avagy rákényszerült. A gyógytornászoknál, más szakmákkal ellentétben az online, videóhívásos gyógytornának több éves hagyománya volt (legalábbis külföldön).

 

Miért online?

A válasz egyik része már könnyen lehet, hogy a könyökünkön jön ki: talán már egy teljes éve! Itt elég is, ha kulcsszavakban beszélünk: új típusú koronavírus, járványhelyzet, világjárvány, korlátozások, távolságtartás, fertőtlenítés, tömegközlekedés, kockázat, stb.

A másik oldalon pedig ott vannak az előnyök: nem kell időt töltenünk az utazással, az otthonunk kényelmében tornázhatunk, nincs szükségünk semmi másra, mint egy applikációra és egy képernyőre (okostelefon, tablet (táblagép), laptop vagy PC) és soha nem kell majd sorban állnunk vagy más okból várakoznunk. Na jó, ezt azért egészítsük ki. Ahogy a home office sem csak egy laptopból áll, itt is szükségünk van egy olyan eszközre, amelyen a videóhívás jól működik: ehhez szükség van mikrofonra és webkamerára is.

A 45 perc az 45 perc, nem két óra… Nem is beszélve arról, hogy több helyen igen komoly kedvezményeket kaphatunk online torna esetén (pl. 9500 Ft-ról akár 6500 Ft-ra is lehet leárazás).

 

Működik online is?

A válasz nem egyszerű igen vagy nem. Őszinték leszünk: azok a gyakorlatok, amelyek online is elvégezhetőek, nemcsak, hogy elvégezhetők, de egyes kutatások szerint azonos, mások szerint még hatékonyabbak, mint a rendelőben végzett gyakorlatok!

Azonban az érem másik oldala az, hogy nem minden mozgásszervi torna végezhető el online – vagy csak részben végezhető el / részben sikeres. Ilyen esetben marad a rendelő… Minden nem működik egy videóhíváson át.

Érdemes konzultálni a szakértelemmel rendelkező gyógytornásszal. Több cégnél / gyógytornásznál, ha a gyógytorna nem megoldás a problémákra, a konzultáció nem kerül pénzbe.

A kérdésre más oldalról válaszolva: igen, online is lehet gyógytornászt „szerezni” Budapesten. Itt ugye nem vagyunk helyhez kötve, így, ha a fővároson kívül tartózkodnánk, még mindig nem kell kihagynunk a tornát. Szerencsére továbbra is lehet számítani a gyógytornászok segítségére Budapesten (0630 505 0503; 1027, Vitéz u. 9.).

 

Hogyan kell felkészülni az első online gyógytorna alkalomra?

Az első gyógytorna óra állapotfelméréssel szokott kezdődni, de lehet, hogy már ismerős gyógytornászunkkal találkozunk – csak az online térben. Érdemes mindkét esetben felkészülni az első alkalomra:

– többek között kényelmes ruhával, amely a mozgásban egyáltalán nem korlátoz minket,

– fontos az elegendő hely a gyakorlatokhoz,

– ha első alkalomról van szó, az orvosi papírok legyenek kéznél, szükség lesz rájuk,

– ha vannak kérdéseink, akkor mindenképp gondoljuk át őket előre.

 

Vélemény, hozzászólás?